Geri git   Programlama ve Elektronik > Haberler > RSS Haberleri > Donanım Haberleri
Kayıt ol Yardım Community Bugünki Mesajlar Arama

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 4. May 2008, 02:10 PM   #1 (permalink)
Administrator
 
Nick - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2007
Mesajlar: 1
Ampul 2008 yazı yine GPU savaşlarına sahne

Bu yaz birkaç yıldır görmediğimiz kadar canhıraş bir GPU savaşına şahit olacağız.
Nvidia'nın şu and parsayı topluyor görünmesine karşın ATI de boş durmuyor ve 7xx serisinin çıkışına hazırlanıyor. Geçen yıl ATI için "iyi gidiyor" deseydik bize gülerdiniz. Fakat şirket ciddi biçimde toparlandı ve X2 kartları ile öne geçti. Nvidia'nın tepkisi ise GX2 serisi ile oldu. ATI 3 ya da 4'lu SLI konfigürasyonunu başarabilirken (her ne kadar bu başarı Vista'yla sınırlı kalsa da) Nvidia'nın bu yöndeki başarısı söylentiden ibaret. "Hybrid" hikayesi için de hem frame rate hem de güç açısından aynı şey söylenebilir.

ATI'nin dönüşünü R770/R700 ile muhteşem olacak gibi görünüyor. Bu kartların özelliği ise GPU'ların artık büyük olmaması. Bu özelliği 3870X2'de biraz görmüştük fakat köprü basit bir PCIe switch'ten ibaretti. Şimdi gerçek sihir köprünün belleği (GDDR5) paylaşması. Yani evet tek bir bellek seti ile 2 adet GPU çalışacak. Bunun yararları en azından tasarımın basitleşmesi yonga maliyetlerinin düşmesi pazarlama süresinin kısalması. Bir tanesinin tasarımından birazcik fazlaya 2 varyasyona sahip oluyorsunuz üstüne bir de alan başına silikon maliyeti açısından daha avantajlı taraftasınız. GT200'ler için de ilk söylentiler 500mm2+ civarında fakat ATI oraya 2 katı sayıda hem de daha küçük çipler koyabiliyor. Bu da eşittir süper bir maliyet avantajı.

Bir diğer güzellik köprünün GPU'ları sistemden saklıyor olması. Bunun dezavantajı Crossfire modunda biraz zorlanma ve performans kaybı olabilir fakat sistemde bunlardan 2 tane olunca 4 tane yerine 2 tane GPU varmış gibi görünüyor. 1 -2-4 ölçekleme oranlarına bakarsak bunun ne kadar büyük bir kazanç olduğunu görebiliriz.
Sonuç olarak görünüm şu: ATI bir teknolojik yenilikle öne geçiyor ve Nvidia da karşılığında bir tepki ile cevap veriyor. Nvidia'nın SLI teknolojisini ilk çıkarttığı zamanlarda da böyle olmuş ATI peşinden onu yakalamaya çalışmıştı. Şimdi durum tersine döndü.
Bir başka ilginç değişiklik de PR tarafında. ATI suskun kalırken Nvidia yakaladığı herkese ağzına geleni söylüyor. ATI'nin PR'ını biraz kurcalayınca ciddi bir savaş patlayacağı duyumları alınıyor. Bilindiği gibi sessizlik iyiye işaret değildir:)
Bu yaz artık her iki tarafın da kafa kafaya geleceğini görüyoruz. ATI sonunda dirilip iyi bir PR ile olayı kökünden çözmeyi planlıyor. Nvidia'nın önünde ise önce birkaç kağıt üzerinde kalmış teknolojiyi yakalamak ciddi birkaç tanesini ise hayata geçirmek var.
Intel'in sürekli taraf değiştirmesini de hesaba katarsak bu yaz işler oldukça ilginç bir hal alacak.






[Sadece Üyelere Linkler Açıktır.Üye Olun !!! Tıklayarak Üye Olun !!!]
Nick isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
PHP Designer 2008 v6.2.5 Pro PIONEERNADIR Web Geliştirme Yazılımları 0 14. May 2009 11:01 PM
Blumentals HTMLPad 2008 Pro 9.5.1.105 PIONEERNADIR Web Geliştirme Yazılımları 0 14. May 2009 10:48 PM
Dr.Hardware 2008 v9.5.0e PIONEERNADIR Sistem Yazılımları 1 10. November 2008 11:33 PM
Yine yeni yeniden Internet Explorer Nick Yazılım Haberleri 0 30. July 2008 10:21 PM
Yine yeni yeniden Internet Explorer Nick Yazılım Haberleri 0 4. June 2008 06:41 PM