Geri git   Programlama ve Elektronik > ProElo.Com Genel Konular > Forum Duyuruları

Forum Duyuruları Forumda Açıklanan Duyuruları Bu Bölümde Bulabilirsiniz

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 14. April 2014, 02:16 PM   #1 (permalink)
Moderator
 
xDoZeRx - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Apr 2012
Mesajlar: 223
Ünlem Elektrik- elektronik teknolojisi alanı

Elektrik Elektronik Teknolojisinde; elektriği üretme işletme dağıtma ve onu en iyi şekilde emniyetle kullanmak için gerekli olan bilgi ve beceriler kazandırılır. Bu bölümü seçecek öğrencilerin iyi derecede matematik fizik ve kimya bilmesi gerekir.
Kültür derslerinin yanında elektrik tesisatçılığı pano monitörlüğü elektrik ve elektronik kumanda devreleri ve dijital elektronik ile ilgili uygulamalar yaptırılır. Bölümümüzün 3 tane atölyesi bulunmaktadır. Bunlar her türlü haberleşme bildirim aydınlatma ve priz tesisatlarının uygulamalarını yaptırdığımız tesisat atölyesi otomatik kumanda ve motor kontrol devrelerini öğrettiğimiz otomatik kumanda atölyesi ve elektronik devre uygulamaları yaptırdığımız teorik konuları anlattığımız elektronik atölyesidir.
Okulumuzun birinci sınıfında başarılı olan öğrenciler ikinci yıl elektrik elektronik teknolojisi alanını seçebilirler. Okulumuzun en tercih edilen bölümü olduğumuz için en iyi öğrenciler genelde bölümümüzü seçmektedir. Öğrencilerimiz tek dalımız olan pano monitörlüğü dalında eğitim görmektedirler. Dal mezunlarının gördükleri meslek derslerinde öğrendikleri bilgiler Türkiye’nin her yerinde iş bulmaları ve çalışmalarını sağlayabilecek konulardır.
Alanımızda pano monitörlüğü dalının yanında Anadolu teknik lisesi öğrencilerimizin doğrudan sınav ile alındığı 4 yıllık ev aletleri teknik servis dalı da bulunmaktadır. Endüstri meslek lisesi Elektrik bölümünden mezun olanlara Endüstri Meslek Lisesi diplomasından başka üçüncü sınıf yetkili elektrik teknisyeni belgesi de verilmektedir.
Bu bölümü bitirenler kamu ve özel sektör kuruluşlarının elektrikle ilgili kısımlarında çalışabilirler. İsterlerse kendilerine ait işyeri açabilirler. Sanayi kuruluşlarının hepsinin elektrikli makineleri için en az 1 tane elektrik elektronik teknisyenine ihtiyacı vardır.
Ayrıca Anadolu Teknik Lisesinde; Elektrikli ev aletleri teknik servisi alanında eğitim verilmektedir. Bu dalı bitirenlerin beyaz eşya servislerinde iş imkânı oldukça fazladır. Ayrıca bu dalı bitiren öğrencilerimizin üniversiteyi kazanma şansıda oldukça yüksektir. Okulumuz mezunlarına üniversite sınavında alanımızın yüksek öğretimi sayılabilecek programları yazdıklarında ek puan verilmektedir.
Elektrik-Elektronik sanayi küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile Elektrik-Elektronik sanayi stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar.
Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı Programında;

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI DALLARI
1
Bobinaj
2
Büro Makineleri Teknik Servisi
3
Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
4
Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
5
Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım
6
Endüstriyel Bakım Onarım
7
Görüntü ve Ses Sistemleri
8
Güvenlik Sistemleri
9
Haberleşme Sistemleri
10
Otomasyon Sistemleri
11
Yüksek Gerilim Sistemleri
dalları yer almaktadır.
Sektör tarama ve inceleme çalışmaları sonucunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmış ve bu meslekler birinci ikinci ve üçüncü seviye meslek gruplarına ayrılmıştır. Sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek dalına ait anket soruları hazırlanmış daha sonra bu anketler yurdun değişik bölgelerinde uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak saptanan bu yeterlikler hazırlanacak olan öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve içeriğini oluşturacaktır.
Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektörel kuruluşlarla karşılıklı görüş alışverişi ve iş birliği gerçekleştirilmiştir.
Program geliştirme sürecinde üniversitelerden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve mesleki yeterliklerin belirlenmesi sırasında meslek elemanlarına anket uygulanmıştır. Bu anketler sonucunda Türkiye genelinde elektrik-elektronik sektörünün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar program çalışmalarının temelini oluşturmuştur.
Program geliştirme sürecinin her aşamasında; Endüstriyel Fabrikalar Elektrik Elektronik cihaz teknik servisleri GSM operatör ve cihaz servisleri Elektrik üretim ve dağıtım kuruluşları Elektrik Elektronik proje Taahhüt firmaları vb. ile iş birliği yapılmıştır. Bu firmaların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektör beklentileri programa yansıtılmıştır.
Meslek elemanlarından ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen yeterliklerde çeşitli araştırmalar ve yabancı uzmanlar ile görüşülerek tespit edilenler program çalışmalarına aktarılmıştır.
Bu doğrultuda Elektrik Elektronik Teknolojisi alanı ve altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun her yaşta ve her düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan programlar hazırlamak hedeflenmiştir.
ÖĞRETİM PROGRAMI İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR
SEKTÖR : ELEKTRİK VE ENERJİ ELEKTRONİK VE OTOMASYON
ALAN : ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ
ALANIN TANIMI : Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI : Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
DAL PROGRAMLARI TANIMLARI VE AMAÇLARI
1. BOBİNAJ
Tanımı : Bobinajcının sahip olması gereken elektrik motorlarının bakımı onarımı ve transformatörlerin imalatını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Çeşitli elektrik motorlarının bakım onarımını yapma ve transformatörlerin imalatını yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek.
2. BÜRO MAKİNELERİ TEKNİK SERVİSİ
Tanımı : Büro makineleri teknik servisi elemanının sahip olması gereken fotokopi priport faks makineleri nokta vuruşlu yazıcı yazarkasa yazıcı para sayma vb. cihazlar kullanma elektrik-elektronik mekanik arızalarını tespit etme ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Büro makinelerinin kullanımını bakımını ve her türlü arızasını bulup hatasız onarabilme yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek.
3. ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONİTÖRLÜĞÜ
Tanımı : Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü meslek elemanının sahip olması gereken bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.
4. ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ TEKNİK SERVİSİ
Tanımı : Elektrikli ev aletleri teknik servis elemanının sahip olması gereken ev ve iş yerlerinde; soğutma ısıtma pişirme temizlik ve kişisel bakım cihazlarının bakım onarım ve montajını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Soğutma ısıtma pişirme temizlik ve kişisel bakım cihazlarının bakım onarım ve montajına yapma yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek.
5. ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR BAKIM ONARIM
Tanımı : Elektromekanik taşıyıcılar bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken canlı cansız materyali kapalı ya da açık alanda düşey yatay veya eğimli olarak taşıyabilen asansör yürüyen merdiven yürüyen yol ve vincin emniyetli ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlama yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Elektrik-elektronik sektöründe her tür canlı cansız materyali kapalı ya da açık alanda düşey yatay veya eğimli olarak taşıyabilen asansör yürüyen merdiven yürüyen yol ve vincin emniyetli işlemesini sağlayacak bakım ve onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.
6. ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM
Tanımı : Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken fabrika atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Fabrika atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.
7. GÖRÜNTÜ VE SES SİSTEMLERİ
Tanımı : Görüntü ve ses sistemleri teknik servis elemanın sahip olması gereken Görüntü ses ve ışıklandırma sistemlerinin kurulum bakım ve onarım işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Görüntü ve ses sistemleri ile ışıklandırma sistemlerinin kurulum bakım ve onarım işlemleri için gerekli mesleki yeterliklere sahip teknik elemanları yetiştirmek.
8. GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Tanımı : Güvenlik sistemleri servis elemanının sahip olması gereken yangın algılama CCTV (kapalı devre güvenlik sistemleri) soygun alarm geçiş kontrol sistemleri ile ilgili tüm işlemleri yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Binalara ait yangın algılama CCTV (kapalı devre güvenlik sistemleri) soygun ihbar geçiş kontrol sistemleri tesisi kurulum bakım ve onarımına ilişkin işlemleri yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.
9. HABERLEŞME SİSTEMLERİ
Tanımı : Haberleşme sistemleri servis elemanının sahip olması gereken mobil iletişim cihazları telli haberleşme sistemleri uydu ve yerel anten sistemlerinin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Elektrik-elektronik sektörünün haberleşme sistemleri dalında ihtiyaç duyulan yeterliklere sahip kalifiye teknik elemanlar yetiştirmek.
10. OTOMASYON SİSTEMLERİ
Tanımı : Otomasyon sistemleri servis elemanının sahip olması gereken otomatik kumanda hidrolik- pnomatik. PLC servo motor robot kolları mikro denetleyici ve scada sistemlerinin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Elektrik-elektronik sektöründe otomasyon sistemlerinin bakım ve onarımını yapma yeterliklerine sahip nitelikli teknik elemanlar yetiştirmek.
11. YÜKSEK GERİLİM SİSTEMLERİ
Tanımı : Yüksek gerilim sistemleri servis elemanının sahip olması gereken yüksek gerilim tesislerinin iletim dağıtım ve koruma sistemlerinin kurulumu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Elektrik-elektronik sektöründe yüksek gerilim sistemlerinin güvenli ve emniyetli bir biçimde kurulum bakım ve onarımını yapabilecek yeterliklere sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.
GİRİŞ KOŞULLARI
Öğrencilerin sağlık durumu Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.
İSTİHDAM ALANLARI
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Elektrik makineleri bobin sarım atölyelerinde
2. Büro makineleri teknik servislerinde
3. Elektrik tesisatçılarında
4. Elektrik pano kurulum atölyelerinde.
5. Asansör ve yürüyen merdiven teknik servislerinde
6. Elektrikli ev aletleri teknik servislerinde
7. Güvenlik sistemleri teknik servislerinde
8. Haberleşme ve iletişim cihazları teknik servislerinde
9. Televizyon ve radyo tamir atölyelerinde
10. Seslendirme ve ışık sistemleri teknik servisinde
11. Endüstriyel fabrika ve atölyelerde
12. Yüksek gerilim proje taahhüt firmalarında
13. Elektrik tesisatı proje taahhüt firmalarında vb. yerlerde çalışabilirler.
EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI
Program mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.Programın uygulanabilmesi için Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.
EĞİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanında eğitim almış ve tercihen sektör deneyimi olan alan öğretmenleri görev almalıdır.
2. Programın uygulanmasında gerektiğinde Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanında sektör deneyimi olan usta öğretici teknisyen ve meslek elemanlarından yararlanılabilir.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği´ne göre çeşitli ölçme araçları kullanılarak öğrencilerin değerlendirilmesi esastır. Buna göre;
1. Dersin altındaki modüllerin işlenişi sırasında kazandığı (bilgi beceri ve tavırlar) yeterlikler
2. Okulda işletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm öğrenim faaliyetleri değerlendirilerek öğrencilerin dersteki başarısı belirlenir.
YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.
1. Alan/dalda sertifika belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.
BELGELENDİRME
1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.
EĞİTİM SÜRESİ
1. Alan programının toplam eğitim süresi 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
2. Eğitim süresinin okul işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı haftalık ders çizelgesi dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Modüler öğretime yönelik ağırlıklı olarak bireysel öğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır.
1. Öğretmenler öğrencilere rehberlik eder.
2. Öğrenciler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir.
3. Öğrencilerin aktif olması sağlanır.
4. Öğrenciler araştırmaya yönlendirilir.
5. Öğrenciler kendi kendilerini değerlendirebilir.
6. Öğrencilere yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır.
İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR
Öğrenciler programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler sivil toplum örgütleri elektrik elektronik firmaları elektrik-elektronik sistemlerinin kurulum bakım ve onarımın yapıldığı yerler ve meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.
ÖĞRENCİ KAZANIMLARI
Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;
1. Alandaki ortak temek bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

Not: Milli Eğitim Bakanlığından Alıntı ve Onaylıdır
xDoZeRx isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 8. June 2014, 02:41 PM   #2 (permalink)
Tekniker
 
ULAGA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2007
Mesajlar: 448
Standart Cevap: Elektrik- elektronik teknolojisi alanı

Güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler...
ULAGA isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 9. June 2014, 02:50 PM   #3 (permalink)
Moderator
 
xDoZeRx - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Apr 2012
Mesajlar: 223
Standart Cevap: Elektrik- elektronik teknolojisi alanı

Teşekkürler
xDoZeRx isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı