Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31. October 2012, 10:59 AM   #3 (permalink)
ULAGA
Tekniker
 
ULAGA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2007
Mesajlar: 448
Standart Cevap: Microsoft Visual C# 2010 Express - Görsel Anlatımlı Kurs

###.NET Nedir?


- .NET Mimarisi -

.NET Framework; bilgisayar yazılımlarını ortak bir platform üzerinde çalıştırabilmek için Microsoft’un geliştirdiği bir teknolojidir. .NET kararlı bir şekilde çalışabilen uygulamaları kolayca geliştirebilmek için sağlanan bir ortamdır. .NET Framework tamamen diller arası uyumluluk için geliştirilmiştir. Diller arası uyumluluğu; .NET bileşenlerinin hangi dilde yazıldığına bakılmaksınız diğer bir dil ile etkileşime geçebilmesi diye de yorumlayabiliriz. Örnek olarak; .NET teknojisi sayesinde VB’de yazılmış bir uygulama C# ile yazılmış bir DLL dosyasını referans olarak kullanabilir. .NET iki önemli bileşenden meydana gelmiştir:
# Çalışma-Zamanı Ortak Dil (Common Language Runtime – CLR)
# Sınıf Kütüphaneleri (Class Libraries)

Çalışma-Zamanı Ortak Dil (Common Language Runtime – CLR)
CLR için kısaca .NET’i çalıştıran motor da diyebiliriz. Normalde .NET ortamında geliştirilmeyen bir yazılım derlendiğinde makine kodundan oluşan bir exe dosyası üretirilir ve bu işletim sistemi bu exe dosyasını olduğu gibi çalıştırır. Ancak .NET’te geliştirilmiş bir yazılım derlendiğinde saf makine kodundan (ASM) oluşan çalıştırılabilir bir exe dosyası üretilmez. Üretilen dosya Microsoft Ara Dili (Microsoft Intermediate Language - MSIL) diye adlandırılan ASM tarzı özel bir kod türü içerir. MSIL; CLR tarafından okunup yorumlanabilmek için tasarlanmış düşük seviyeli bir dildir. Ortak Dil Tanımlaması (Common Language Specification – CLS) .NET derleyicilerinin onayladığı asgari standartları içerir. Böylelikle .NET derleyicisi ile derlenmiş herhangi bir kod .NET Framework ile birlikte çalıştırılabilir.

Dip Not: Java sistemi bilenler için durum daha kolay anlaşılacaktır. JRE kurulan ortamda nasıl Java uygulamaları sorunsuzca çalıştırılabiliyorsa .NET Framework kurulu ortamlarda da .NET yazılımları rahatlıkla çalıştırılabilir. O yüzden diller arası uyumluluktan bahsedilir.

Sınıf Kütüphaneleri (Class Libraries)
Sınıf kütüphanesi .NET uygulamalarında ortak olarak kullanabilmek için önceden oluşturulmuş kod kütüphaneleridir. Bu kütüphane sayesinde .NET uygulamaları daha kolay bir şekilde geliştirilebilmektedir.

.NET şuan için şu dilleri destekliyor:
APL VC++ C# Cobol Component Pascal Curriculum Eiffel Forth Fortran Haskell Java Language Microsoft JScript Mercury Mondrian Oberon Pascal Perl Python RPG Scheme Small Talk Standard ML Microsoft Visual Basic...

Biz C# dilini kullanacağız.

Şimdilik bu alt konumuzun da sonuna geldik. Bazı yerler fazla teorik kaçmış ya da sıkıcı gelmiş olabilir. Ancak bu teknolojiyi kullanarak yazılım geliştirmek istiyorsak temel çalışma prensibini bilmemiz gerekli. Kursta elimden geldiği kadar aktif olmaya çalışıyorum. Bu arada kurs ile sadece geceleri ilgilenebiliyorum.
ULAGA isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla