Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24. April 2008, 10:44 PM   #1 (permalink)
Nick
Administrator
 
Nick - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2007
Mesajlar: 1
Standart Pringles Kutusu ile Wireless Anten Yapımı



1.1 Önsöz
1.2 Malzemeler
1.3 Genel Bilgiler
1.4 Direktör
1.5 Devitken
1.6 Montaj
1.7 Deneme

1.1 Önsöz
Bu yazı WiFi-TURK.com tarafından tamamen Türk halkını bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Buradaki anlatımlardan oluşabilecek hasarlardan WiFi-TURK sorumlu tutulamaz ve WiFi-Turk.com kesinlikle üzerine sorumluluk almayacaktır.

1.2 Malzemeler
• Pringles kutusu
• Yaklaşık 20cm vida M3(3mm kalınlık)
• 20cm uzunluğunda 6mmlik Aluminyum demir/boru (içine aldığımız vidanın girmesi gerek)
• 5 pul parçası (Çapı = 1.5mm Dışçapı = 25mm İççapı = 3mm – ben bunları hiçbir yerde bulamadim ve bir demircide yaptırtmak zorunda kaldım)
• 25cm uzunluğunda bakır tel 1.52
• N Konnektörü
• WiFi Birleştirici



1.3 Genel Bilgiler
Yaptığımız antenin Wirelless frekansında çalışabilmesi için aldığımız materyalleri keseceğiz. Tam ölçüsünü nasıl bulacağız? Bunu bir matematik formülü sayesinde cözebiliriz.
W = 3 * 10^8 * (1 / 2412) * 10^-9
W = (3 / 2412) * 10^-1
Dalga boyu = 0124 Metre
1/4 dalga boyu = 31 cm

Bu formül sayesinde 2412 GHz için dalga boyunun ne kadar uzun olmasini buluyoruz ve hesapladığımız gibi 31 cm uzunluğunda. Hesap işlerini yaptıktan sonra artık parçaları modifiye etmeye başlayabiliriz.
Testeremiz ile kesme işlemlerine başlayalım o zaman.
Aldığımız 20cm uzunluğundaki borudan 4 tane 31mmlik ufak borular kesin. (1/4 Dalga boyu) Acele etmeyin ve yavaş yavaş kesin.
Bundan sonra aldığımız uzun vidayı 142cm uzunluğuna kısaltın.

1.4 Direktör


Pringles kutusunun kapağının tam ortasına bir tane delik açıyoruz. 142cm uzunluğundaki vidamızı baştaraftan bir tane somun ile sıkıyoruz.

Şimdi teker teker malzemelerimizi vidaya geçiriyoruz:
İlk önce dediğimiz gibi kutunun kapağına delik açıp onuda vıdanın en başına geçirip sıkmak. Ardından birtane pul ve birtanede 31cm uzunluğundaki borumuzu geçiriyoruz vidaya. 3. dalga boyunuda geçirdikten sonra başka bir Pringles kutusunun kapağının etrafını keserek (Kutunun içine sığacak kadar) vidaya geçiriyoruz. Ve son olarak son dalga boyunu ve pul’uda vıdaya geçirerek bir somun ile sıkılıyoruz.

Tam olarak aşağdaki resimde daha iyi anlayabilirsiniz


Bu işlemlerden sonra direktörümüz bu görünümü alması gerekir. Bir diğer Pringles kutusunun kapağını alıp kenarlarını kestik ve bunu destekleyici olarak ortaya koyduk yukardaki resimde görüldüğü gibi. Bunun yerine bir kartonda olabilir. Bu direktörü sonra Pringles kutumuzun içine sokunca direktörümüzün aşağa doğru eğik durmasından koruyacak ve dümdüz devitken’e doğru bakacak.

1.5 Devitken - İletken
Şimdi elimize 25cm uzunluğunda olan bakır teli alıyoruz ve eğer yamuksa iyice doğrultmaya çalışıyoruz. Bu bakırı sonra N Konnektörünün ortasındaki bakır renkte olan içiletken ile güzel bir şekilde lehimliyoruz. Lehim yaparkene dikkat edin N Konektöründeki içiletken lehim yaparkene kayabilir.



1.6 Montaj
Bütün parçaları bitirdikten sonra Pringles kutusunu birleştirebiliriz.
Hazırladığımız N Konnektörünü Pringles kutusuna yerleştirebilmek için ilk önce kutumuza bir tane delik açmamız lağzım. 86cm yüksekliğinde Pringles kutusuna Konnektörümüzün sığabileceği kadar bir delik açın.
Sadece Konnektörümüzün yuvarlak yerinin sığabileceği kadar cünkü devitkeni elimzle kutunun içinden yuvarlak tarafını delikten dışarı çıkaracağız.




Konektörümüzün 4 deliğinin olduğu yerler kutunun içinde kalacak.
Bunu yaptıktan sonra Devitkeni kutumuza bir yapıştırıcı ile yapıştırıyoruzki sallanmasın.
N Konektörünü birçok antende kullandığım için ben yapıştırmadım.

Devitkenimizi yapıştırdıktan sonra Wi-Fi Birleştiricimizi (ing. Pigtail) alıp takıyoruz. Benim birleştiricimin bir ucu N Konnektörüne uyumlu diğer tarafı ise MC Lucent. PCMCİA kartıma takabilmem için.

Siz kendiniz istediğiniz konektörlerle birer Wi-Fi Birleştirici yapabilirsiniz. (Anlatım için: [Sadece Üyelere Linkler Açıktır.Üye Olun !!! Tıklayarak Üye Olun !!!] - yakında)



Son olarak direktörü kutunun içine yitiyoruz ve kablonun diğer ucunu PCMCİA kartıma takıyorum.



1.4 Deneme
Yaptığımız anteni evimizin sokağa bakan penceresinde test edeceğiz. Önceden dizüstü bilgisayarımızın içinde olan normal anteni ile 14 tane kablosuz ağ bulabiliyorduk ama şimdi kendi yaptığımız Pringles YAGİ antenimiz ile tam olarak 43 tane wireless ağından sinyal alabiliyoruz. Mesafe testi yapmadık ama Pringles YAGİ antenleri ile genellikle 2 – 25 km mesafeye ulaşabilirsiniz. Bu anten yaklaşık 8-9 db’dir.

Yazar: GökhanS
Kaynak : [Sadece Üyelere Linkler Açıktır.Üye Olun !!! Tıklayarak Üye Olun !!!]
Nick isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla